Benvingudes i benvinguts al Blog de Cims i Indrets més Singulars de Catalunya

dijous, 11 de juny del 2009

18-19/07/09 Montardo


ELS CIMS I INDRETS MÉS SINGULARS DE CATALUNYA

VALL D’ARAN

MONTARDO 2834 m

Dies 18 i 19 de Juliol 2009

Trobada: El dia 18 a les 16 hores al aparcament “ Amplia Explanada “, del Pont del Ressec 2010 m., ja dinats.

Com arribar-hi: De Vielha per la C-142 cal arribar fins Arties, un cop dins del poble agafar una pista que remunta El Valarties, amb direcció el Pont del Ressec, on espot deixar el vehicle.

Itinerari: Des de l’aparcament, per el GR-11, anirem al refugi de la ( 1 ) Restanca (FEEC ) a on pernoctarem. El dia 19 assolirem el Montardo.

Temps de marxa: El dia 18, 3 hores de pujada, fins el refugi, el dia 19, 3 hores de pujada al Montardo.

Desnivell: El dia 18, desnivell 615 m. El dia 19 desnivell 524 m.

Dificultats tècniques: Mitjanes

A tenir en compte: Ens portarem el dinar així com la roba i calçat adequats a la temporada i el terreny previstos. La participació és voluntària i gratuïta, encara que es obligatòria l’assegurança federativa o similar. Els dies 13 i 17 de Juliol, els vocals Sigfrid Saperas i Francesc Brugalada estaran en el local de la UEC de Barcelona, per fer les inscripcions.

( 1 ) Per la reserva del refugi ( 1/2 pensió ) últim dia el 13 de Juliol, places limitades.

La propera sortida els dies 11 i 12 de setembre, al Pallars Sobira, la Pica d’Estats ( 3140 m ), esta previst dormir en el refugi de Pinet (França)

COM ES EL MONTARDO

Com a la Val d’Aran tenen unes variants en el sistema municipal, direm que la població més propera a aquest cim es Arties, però la capital del municipi es Salardú, no obstant aquestes dues poblacions, junt amb Tredós, Bagergue, Gessa i Garós, formen la comunitat municipal anomenada Naut - Aran.
El Montardo és possiblement el cim més emblemàtic de la vall d'Aran. Montardo ve de l'aranès Mont Arto, que significa Parets esquerdades. Pujarem al Montardo des d'Arties. És una ruta fàcil però llarga. Part del recorregut transcorre pel parc Nacional d'Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici
El Montardo és un pic dels Pirineus Centrals. Té una alçada de 2.833,8 metres i per la seva vistositat i situació és una de les muntanyes més conegudes d'aquella comarca i de tot el Pirineu. Freqüentment és anomenat també Montarto.
Tot i l'austeritat del seu aspecte quan es mira des del Valarties és un cim que té una ascensió fàcil des del vessant sud. És per això que no es coneixen dades sobre la seva primera ascensió, ja que, tot i el fort pendent dels seus darrers cent metres, el cim és fàcilment accessible per un seguit de tarteres i pendents herbosos.
Als mesos d'estiu és assolit per nombrosos aficionats. Hi ha dos refugis (el de Ventosa i Calvell, a la Vall de Boí, i el de la Restanca, al capdamunt del Valarties) amb tots els serveis, que hi faciliten l'estada.
A l'hivern és també destinació de nombroses ascensions amb esquí de muntanya. Els descensos es fan gairebé sempre per la mateixa via de pujada (la Restanca), encara que n'existeixen itineraris –més difícils– per la vall de Rencules. També és molt difícil –a més de perillós– l'itinerari que remunta la cara nord.
Per la seva posició, una mica desplaçada de l'eix axial, és un mirador circular, esplèndid punt de vista de tota la Vall d'Aran. Per aquesta mateixa raó, és molt coneguda la seva imatge des del Pla.
El cim del Montardo és rocós i de no gaire grans dimensions, però, si el dia acompanya, ofereix una panoràmica immensa. Al nord destaca la Vall d’Arties i al seu fons el Tuc de Maubèrme, a l’oest el Tuc de Molières, l’Aneto, la Maladeta i el Posets, que també es deixa veure, just per sota tenim el Lac deth Cap deth Port i el de Mar, a redós del Refugi de la Restanca i el seu llac, per l’est destaca el Port de la Bonaigua, el Pic d’Amitges, el Tuc de Saboredo, el de Colomèrs o el de Ratera, mentre que pel sud, els cims que ens han acompanyat, Punta Alta, Besiberris, etc., segueixen sent presents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada